Paese.

Nikada mi nije bilo teže vratiti se kući, tj. u Beograd. Italiju sam obožavala i prije nego što sam otišla. Njihovu kulturu i jezik, prošli put su mi se baš svidjeli kao narod. Ali, ovaj put su me oduševili. Ja ih prosto još više volim. Jako su kulturni, ljubazni, smireni. Kod njih nema skrleta, nema nervoze, nema istresanja jednih na druge. Sve je lijepo, smireno i kulturno. To je tako jer žive u civilizaciji. Kod nas se stvari teško mijenjaju, treba dosta vremena i strpljenja da bi se išta promijenilo.

Svi mitovi o njima su čista laž i plod su nečijeg iskustva. Nisu debeli, naprotiv mnogo ljepše izgledaju od naših ljudi, voze biciklo umesto da se voze u busu, koji je mali i koji nikada nije krcat. Vozovi su im čisti, uredni, nema necivilizovanog ponašanja, dranja, urlanja na kontrolu ili ne daj Bože nekog nasilja. Kao i u drugim državama, ne samo u Italiji. Samo je narod kod nas toliko isfrustriran situacijom u državama, da su se davno prešle neke granice.

Italijani su divni  vozači, strpljivi, pješak zaista ima prednost. Nebitno da li je 80 pješaka ili samo jedan. Naplaćuju skoro pa i vazduh, ali ne može ih čovjek kriviti, snalaze se. I mi trebali da se ugledamo, što da ne.

Muškarci su im prelijepi, niski ali jako, jako lijepi. I lijepo obučeni. Može se reći liče na prave muškarce. Žene su blago rečeno bezveze. Što se tiče mlađe generacije, mojih vršnjaka, Italija vrvi od hipstera, pa je za mene to bio raj za oči! 😀

Arhitektura je sasvim jedinstvena, meni jako draga. Toskana je raj! Firenca me kupila do kraja života, Cinque Terre su zaista raj na Zemlji, mirno je, šareno, prelijepo! Piza je nešto što je promašilo moja očekivanja, ali hajde, bar sam vidjela čuvene građevine tamo. Bolonja je slatka, preslatka ali ništa posebno. Ne može prići Firenci. Firenca mi je za sada broj jedan, čak je prešla i Beč i Prag na mojoj listi.

Cijelokupni utisak je blago rečeno savršenstvo. Sve je bilo savršeno, čak ni umor ni kiša nisu mogli ništa da poremete. Opet bih išla, i to je država koju bih prešla od sjevera do juga svu. Ali, Bože zdravlja.

Opet kažem, snovi se ostvaruju.

Published by

sowhat

You have yourself. That is enough.

4 thoughts on “Paese.”

  1. Gdje su slike? hocemo slike:) Firence je jedan od gradova kojeg hocu da posjetim. Sad pogotovo. Je li stvarno toliko lijep?

    1. E, pa dobro. Onda ću ih ubaciti 😀 Da, stvarno je toliko lijep. I više od toga. Grad je savršen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *